ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Eczanelerin muayene ücreti tahsilatı hakkında

02/04/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili



Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkındaki tebliğe göre, birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerden alınacak katılım payı, muayeneye bağlı olarak anlaşmalı eczane tarafından hak sahibine verilen ilaçlar için düzenlenen fatura ve/veya fatura eki listelerde yer alan reçeteler esas alınarak, hak sahibinin kurumu tarafından memurun bir sonraki aylığından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmektedir.

Vatandaşlardan tarafıma gelen bilgilerde; “Doktorun reçeteye yazdığı ilaçları Eczaneden almaya gittiğimde geriye dönük muayene katılım parası ödeyeceğimi söyledi, 31 TL ödedim, daha sonraki bir tarihte tekrar ilaç almaya gittiğimde yine aynı borç çıktı. Ben her eczaneye gittiğimde geriye dönük katılım payımı ödeyeceğim. Eczanelerden makbuz veya fiş istiyorum vermiyor. Katılım payını eczacı ne derse o miktarı mı ödeyeceğim. SGK’na güvenim kalmadı sürekli borç çıkarıp duruyor.” İfadesi bulunmakta olup, olayın ciddiyetini ve endişeleri net bir şekilde anlatmaktadır.

Vatandaşlardan gelen diğer bilgilerde ise:

“Ben kesintileri bir türlü göremiyorum. T.C kimlik numarası veriyorum.”Aradığınız Mernis no bulunamadı” çıkıyor. Ne yapmalıyım?”

“Eczaneler muayene katkı payı adı altında her ay kesinti yapıyor. Bunu hangi kurumun hangi ünitesi bildiriyor. Detay soruyorum. Detay yok. Örnek 10 TL. muayene kesintiniz var diyorlar ve kesiyorlar..! Ayrıca Emekli maaşı alırken de bir sürü kesinti yapılıyor. Geriye dönük muayene parası olduğunu söylüyorlar ama detay bilmiyorlar. Bir bilen ortaya çıkıp açıklama yapsa da enayi yerine konulduğumuzu hissetmesek olmaz mı?”

“Babam SSK emeklisi ve eczaneye gittiğimiz zaman normalde emekli aylığından kesilmesi gereken muayene ücretini bazı zaman eczaneye ödediğimizi biliyorum. İnternetten baktığım zaman muayene ücreti emekli maaşından da kesilmiş olması yani ne babamın emekli maaşı belli ne kesintilerden bir şey anladık.”

İlaç Katkı Payı Ve Muayene Ücreti Kesintisi Sorgulama için hazırlanan http://ilackatki.ssk.gov.tr/ilackatki/ internet adresinde TC Kimlik Numarasına göre işlem yapılabileceği belirtilse de, kesinlikle sağlıklı bir sonuç vermediği ve hiçbir faydasının olmadığı, yapılan ödemeleri listelemediği görülmektedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Yaşanan ve vatandaşların devlete olan güvenini azaltan bu sorundan haberdar mısınız?

2- Haberdar iseniz, bu sorunun vatandaşları mağdur etmemesi için neler yapmayı ve hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?

3- Eczanelerde yapılan tahsilatlarda nereden kaynaklandığı belli olmayan toplam borç yerine, hangi tarihte, hangi kurumdan ne kadarlık bir ücretin oluştuğuna dair icmalin listelenmesi ve bu belgenin ilaç alan kişi tarafından imzalanması ve bir nüshasının ise eczane tarafından kaşelenerek, imzalanması ve hastaya veya ilacı almaya gelene tahsilat makbuzu olarak verilmesi konusunda bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

4- Şayet böyle bir uygulama düşünülmemekte ise hangi gerekçeler buna mani olmaktadır?

5- Benzer şekilde maaşından kesinti yapılan vatandaşlarımızda hangi tarihte, hangi kurumdan ne kadarlık bir ücretin oluştuğuna dair icmalin listelenmesini sağlayacak bir bordronun hazırlanması konusunda bir talimatınız olacak mıdır?

6- İlaç katkı payı ve muayene ücreti kesintisi sorgulama için hazırlanan http://ilackatki.ssk.gov.tr/ilackatki/ internet adresini hiç kullandınız mı? Bu sitenin doğru bilgi verdiğini gözlemlediniz mi? Bu sitenin sağlıklı ve anlaşılır detay bilgi vermesi, ayrıca yapılan tahsilatların hangi tarihte ve eczanede yapıldığının görülmesi konusunda bir talimatınız olacak mıdır?

7- Vatandaşı maddi olarak sıkıntıya sokan ve sistemin güvenirliliğinin sorgulanmasına neden olan ilaç katkı payı ve muayene ücretlerinin eczaneler tarafından mükerrer tahsil edilmesinin önüne endişeye meydan vermeyecek şekilde nasıl geçilecektir?

,

,